Здравейте! Потърсих казуса си из темите, но не го открих-простете, ако се повтаря.
Смятам да прехвърля оставащото до 2-рата година (около 10 месеца) от майчинството на съпруга си и да се върна на работа. Наскоро е имало доста съкращения заради спад на работата, но сега работодателят ми твърди, че му трябвали нови хора отново. Въпросът ми е дали съм защитена от уволнение или губя този имунитет, като прехвърля майчинството?
Извинявайте за спестената информация: случаят е първият - осигурена съм по трудово правоотношение и този месец добивам необходимия стаж. Това, което искам да знам, е дали трябва да направя нещо, за да прекратя получаването на социалното майчинство или то ще спре автоматично.
Здравейте!
До миналия месец получавах социално майчинство, но вече имам 12 месеца стаж и от този би трябвало да получавам майчинството. Въпросът ми е: трябва ли да подам някакъв документ, за да спре социалното?
Благодаря за отговора! Бих искала да попитам допълнително:
1. Аз само декл. 12 за промяна на обстоятелствата ли трябва да подам?
2. За тези 6 месеца, в които бащата ще бъде в майчинство, аз съм под закрила и ако изпълнявам служебните си задължения, работодателят няма право да ме съкрати, освен при закриване на фирмата, нали така?
3. След 410-тия ден мога да подам съответните документи, така че пак аз (или някоя от бабите) да съм в майчинство втората година?
4. Ако сметна средната брутна заплата за последните 2 години на бащата и извадя осигуровките за получената сума, ще получа ли ориентировъчно сумата, 90% от която му се полага за майчинството?
Здравейте!
Първо,извинявам се,ако казусът се повтаря,нямах възможност да прочета всичко написано.
Сега по въпроса:
1. Мога ли да прехвърля майчинството на бащата,когато детето навърши 6 месеца?
2. Какви документи трябва да се подадат?
3. За втората година той ли продължава да получава майчинството автоматично?
4. На базата на неговия осигурителен доход за 24 месеца назад ли се изплаща,ако е прехвърлено на негово име?

Аз получавам майчинство по трудово правоотношение, той също работи на безсрочен трудов договор повече от година.
Здравейте!
В социални служби ми казаха, че имам право на помощ на стойност 100 лева месечно, след раждането, до натрупване на необходимия стаж. Въпросът ми е нужно ли ми е удостоверение за брутния доход за предходните 12 месеца?
Налага се.
Но истината е, че още не съм се регистрирала, тъй като не мога да преценя дали би било по-добре да се осигурявам за всички рискове или не.
Благодаря!
А има ли значение това, че осигуряването като ЗП започва само седмица, преди да изляза в болничен 45 дена преди термин?
Здравейте!
Ситуацията е следната: Осигурявам се като земеделски производител, за всички рискове, като в същото време работя на трудов договор (осигуряват ме на минимална заплата). Скоро излизам в болничен 45 дена преди термин, който ще се издаде на работодателя. Въпросът ми е, майчинството има ли отношение към осигуровките, които внасям като ЗП? Тоест, ще бъда ли освободена от тях, въпреки че болничният е издаден за работодателя по трудов договор? И трябва ли в Декларация 1 да вписвам всички работни дни като неработни поради майчинство?
Надявам се да ми отговорите, тъй като нито в НОИ, нито в НАП успяха.
здравейте, ситуацията е следната: на ТД съм, осигуряват ме на 380 лева, бременна съм в 6-ти месец и влизам в непрекъснат болничен от другата седмица. Тъй като досега имам само 6 месеца осигурителен стаж, счита ли се времето, което ще прекарам в болничен, за стаж? И започва ли изплащане на обезщетение, след като той стане 12 месеца, тоест през април, въпреки че вече ще съм родила, живот и здраве, и ще съм в отпуск за майчинство?
Още един въпрос, ще ме извините за наглостта - от какви други помощи бих могла да се възползвам, при положение, че е първо дете, не съм студентка, нямам брак с бащата, но живеем заедно?